Yogahistoria

Om du frågar olika Yogamästare om hur länge yogan har funnits kommer du kanske få svar som 10 000, 40 000 eller kanske till och med 100 000 år. Det är ingen som vet hur länge yoga och yogaliknande övningar har funnits men säkert är att yoga har funnits i minst 5000 år.

Äldre yogahistoria

Yoga började utövas av folk runt Indusdalen i gamla Indien och spred sig långsamt över stora områden i nuvarande Indien och Pakistan, det har utgrävningar och arkeologiska efterforskningar bevisat. Under utgrävningarna hittade man ett sigill som bar motiv av en man i lotusställning och bakom honom sitter två andra personer med ormar bakom sig och på ett annat sigill sitter en annan man i lotusställning omgiven av olika djur, bland annat ett lejon och en buffel. Inom yogan använder man ju sig som bekant av olika ställningar som namngivits efter olika djur.

Religion & yoga

De tidiga hinduiska Veda-skrifterna, Upanishadena och Bhagavad Gita påverkade hur yogan utvecklades och gjorde att yogan blev en metod för att uppnå frihet och insikt. Även Siddharta Gautama (Buddha) fördjupade sig ordentligt i en mycket asketisk variant av yoga samt meditation på 500-talet f.kr, men bidrog kanske inte så mycket till utvecklingen av yoga utan blev istället grundaren av en ny religion, buddhismen. Istället var det en man vid namn Patanjali som klev fram på 300-talet f.kr och lade grunderna för hur yogan och yogafilosofin ser ut idag med sin åttafaldiga väg.

Modern yoga

År 1893 började yogan spridas över Indiens gränser till stora delar av världen tack vare yogagurun Swami Vivekananda och andra stora yogamästare som då började missionera utanför Indien. Många som utför yoga idag gör det för att få en balans mellan kropp och själ och för att må bättre,inte för att de är religiösa eller vill bli det. Yoga är ett utmärkt sätt att få kroppen och själen att må bättre, oavsett vad du tror på, och yoga utför du bäst på en yogamatta anser vi på yogamattor.nu.

Comments are closed.